Andulka ve volné přírodě

1. května 2018 v 22:29

Andulka vlnkovaná (papoušek vlnkovaný), odborný název Melopsittacus undulatus.

Řád: papoušci

Čeleď: papouškovití

Andulky v přírodě obývají oblast křovinatých stepí v centrální Austrálii, kde žijí v hejnech čítajících kolem 50 jedinců. Jejich životní podmínky jsou zde velmi tvrdé. Klima je suché a teplé a někdy zde neprší i celé měsíce. Už ráno zde teploty dosahují 38°C a přes den ještě stoupají, takže a polední hodiny tráví ukryté v korunách eukalyptových stromů. Původní forma andulek je zeleně zbarvené peří se žlutou maskou a černožlutým vlnkováním na zadní straně hlavy, horní části zad a na křídlech. Díky tomuto zabarvení jsou v korunách stromů dobře maskované.

Kvůli suchu jsou potoky a říčky jen periodicky zavodněné. V období sucha jsou málo aktivní, aby měly co nejmenší spotřebu vody. Ráno a večer hledají na zemi potravu a pijí z rostlin vzniklou rosu, která se tvoří díky teplotním změnám, protože v noci teploty rapidně klesají.

Vzhledem k nehostinným podmínkám jsou donuceny neustále hledat nové zelené pastviny, protože usychají byliny, z nichž sezobávají semena. Vedou tedy takový kočovný život a mnohdy musejí uletět několik stovek kilometrů, než najdou vhodnou oblast. Proto je tak nebezpečné, když nám naše andulka uletí. Protože to pro svůj kočovný život v Austrálii nepotřebuje, neumí se ve volné krajině orientovat. Takže i když se chce vrátit, neumí si najít cestu.

Na velké vzdálenosti se menší skupinky spojují do velkého hejna, v kterých spolu cestují a komunikují mezi sebou prostřednictvím různých zvukových signálů.

Pokud je vody dostatek pijí na rozdíl od jiných australských papoušků poměrně často - cca každé 3 hodiny. Když nejsou dobré podmínky, jsou bez vody schopny vydržet při teplotách nad 30°C i 28 dní, ale to je jen v případech nouze, když to jde drží se v blízkosti vody.

Když skončí období sucha a narazí na oblast, kde je dostatek vody, začnou se připravovat na hnízdění. Velká tažná hejna se opět rozdělí na menší skupinky, které zůstávají pohromadě. Samičky vyhledávají hnízdní dutiny vysoko ve stromech a zobákem opracovávají dutinu, aby zvětšily její prostor. Na jednom stromě vždy hnízdí více párů. Během hnízdění samičky vylétávají jen zřídka a samečci je krmí a do hnízdní dutiny nemá přístup. Většinou naklade 3 až 5 vajec, která klade ob den. Sedí na nich cca 18 dní. Mláďata v hnízdě pobývají 28 až 32 dní. Po výletu z hnízda se o ně otec ještě přibližně 2 týdny stará a poté žijí s ostatními mladými ptáky v hejnu a pokud jsou dobré podmínky, tak rodiče znovu hnízdí.

Ještě, než začnou mladí ptáci pelichat, už si začínají hledat své pertnery. U samečků mají větší šanci starší samičky, které už pracují na své hnízdní dutině a samičky zase dávají přednost starším zralejším samečkům. Samci tokají, a pokud o ně mají samičky zájem, nechávají se od nich ozobávat, krmit a drbat.
Jednou uzavřený svazek trvá u andulek po celý život. Pro andulky je velmi důležité, aby si našli partnera co nejdříve, aby pak, až nastanou vhodné podmínky pro hnízdění, mohli hned hnízdit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Kolik máte domácích mazlíčků?

žádného 0% (0)
1 0% (0)
2 0% (0)
3 a více 0% (0)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama